Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne (UTTS) geçişle ilgili sisteme kayıt tarihi uzatıldı.
Gelir İdaresi Başkanlığı, akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğini sağlamak ve kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi güçlendirmek amacıyla yürütülen Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) uygulamasında değişikliğe gitti.
7 Aralık'ta yayımlanan yeni UTTS Tebliği ile sisteme kayıt süresi bir ay uzatıldı. Taşıt sahipleri ve akaryakıt istasyonu işletmecilerinin donanım taktırma zorunluluğu için son tarih 31 Aralık 2024’ten 31 Ocak 2025’e ertelendi. Ayrıca, 31 Aralık 2024'e kadar utts.gov.tr üzerinden kaydolanlar, 2024 yılı fiyatlarından yararlanmaya devam edebilecek.
BİREYSEL ARAÇLAR İÇİN YÜKÜMLÜLÜK YOK
Düzenlemeyle getirilen yeni uygulama esasları şöyle:
31 Aralık 2024’e kadar Taşıt Tanıma Birimi (TTB) siparişi verenler, montaj işlemlerini 30 Nisan 2025’e kadar tamamlama hakkına sahip olacak. Bu tarihe kadar UTTS üzerinden yapılmayan akaryakıt harcamaları, vergi indiriminde kullanılmaya devam edilebilecek.
1-31 Ocak 2025 arasında kayıt yaptıranlar ise 2025 fiyatları üzerinden işlem yapacak ve montajlarını yine 30 Nisan 2025’e kadar tamamlayabilecek. Mevcut bireysel araç sahipleri için TTB taktırma zorunluluğu bulunmazken, 1 Temmuz 2025’ten itibaren trafiğe çıkacak sıfır araçlar için bu sistem zorunlu olacak.
AKARYAKIT İSTASYONU İŞLETMECİLERİNE YÖNELİK DÜZENLEMELER
Akaryakıt istasyonu işletmecileri, 31 Aralık 2024’e kadar kayıt yaptırmaları durumunda 2024 hizmet bedelinden yararlanacak. Montaj işlemleri için 30 Nisan 2025’e kadar süre tanınırken, bu tarihe kadar cezai yaptırım uygulanmayacak.
1-31 Ocak 2025 arasında kayıt yaptıranlar 2025 yılı hizmet bedeli ödeyecek, ancak aynı montaj süresinden faydalanabilecek. 31 Ocak 2025’e kadar kayıt yaptırmayan taşıt sahipleri ve işletmeciler, yakıt harcamalarını gider olarak gösteremeyecek ve cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalacak.
SIFIR ARAÇLAR İÇİN TTB ZORUNLULUĞU
1 Temmuz 2025 itibarıyla trafiğe çıkacak sıfır araçların TTB ile piyasaya sürülmesi zorunlu hale gelecek. Mevcut taşınabilir cihazlar TTB ile değiştirilecek, böylece standartlaşma sağlanarak usulsüzlükler önlenecek. Farklı akaryakıt şirketlerinden yakıt alımına olanak tanıyacak sistem, bireysel devralımlarda yeni cihaz alımını gerektirmeyecek.
UTTS VE EKONOMİK KAZANIMLAR
UTTS kapsamında 8 milyon taşıtın akaryakıt harcamaları elektronik olarak kontrol ediliyor. Böylece yılda en az 15 milyar TL’lik kayıt dışı işlemin önüne geçilmesi hedefleniyor. Şu an itibarıyla 1500 montaj istasyonunda 4 bin teknisyen çalışırken, akaryakıt istasyonlarına yönelik donanım hazırlıklarında 2 bin personel görev alıyor.
TTB siparişleri 1,1 milyonu aşmış durumda ve yıl sonuna kadar 2 milyona ulaşması bekleniyor. UTTS’ye kayıtlı istasyon sayısı ise şu an 4 binin üzerinde ve bu sayının yıl sonunda 8 bini geçmesi öngörülüyor.
AMORTİSMAN SÜRESİNDE YENİ DÜZENLEME
7 Aralık 2024’te yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'ndeki değişiklikle, Taşıt Tanıma Sistemleri harcamalarında yüzde 50’ye kadar amortisman oranı uygulanabilecek. Bu sayede UTTS harcamaları 2 yılda gider yazılabilecek.