Korkusuz

Yarın, ATATÜRK’ün bir izi daha mı silinecek?..

Yarın, ATATÜRK’ün bir izi daha mı silinecek?..
Uzun yıllardır Angara’nın Dikmen semtinde oturuyorum. Çok severim bu şirin semti. Dikmen’de oturmaktan ayrı bir haz ve gurur duyarım. Mustafa Kemal’in 27 Aralık 1919’da Ankara’ya giriş yaptığı noktadır. Mustafa Kemal, burada Seymen Alayı ve Angara’lılar tarafından sevgi seli içinde karşılanmıştır. Keklik Pınarı dediğimiz tam o karşılama noktasında çok da güzel bir anıt vardır. Sık sık oraya gider iman tazelerim. Hazır söz açılmışken Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’tan rica edelim; Mustafa Kemal’in karşılandığı o nokta daha büyük bir proje ile taçlandırılabilinir.

Kurtuluş Savaşı’nın başlatılmasında, TBMM’nin kurulmasında ve Türk Ordusu’nun hazırlanmasında önemli bir olay olan ATATÜRK’ün Ankara’ya gelişinin yarın 100’ncü yılını kutlayacağız.

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK, tam 100 yıl önce  27 Aralık 1919 tarihinde Ankara’ya gelerek Kurtuluş Savaşı’nın temellerini attı ve aynı zamanda TBMM’nin kuruluşunun çalışmalarına önderlik etti. Hafızalarımızda tarihimizi biraz  canlandıralım;

15 Mayıs 1919 tarihinde Yunanlar, İzmir’e girdi ve ATATÜRK, 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a çıkarak Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcı için temelleri atmaya başladı. Samsun’da halk tarafından büyük coşkuyla karşılanan Mustafa Kemal ATATÜRK, 12 Haziran 1919’da Amasya’ya geldi ve alınan kararlar 22 Haziran 1919 tarihinde Amasya Genelgesi adı altında yayınlandı.

Bu gelişme sonrasında 23 Temmuz 1919’da Erzurum Kongresi gerçekleşti ve hemen ardından ATATÜRK, 4 Eylül 1919 tarihinde Sivas Kongresi’ni topladı. Yapılan kongrelerde milli iradeye dayalı bir hükümetin kurulması ilk hedef olarak belirlendi ve tüm şehirlere telgraflar gönderilerek halkların kendilerine bir temsilci seçmesi istendi.

Seçilen temsilciler için toplanma yeri gerekliydi ve Angaralılar, ATATÜRK ile temsilcileri Angara’ya davet etti. Kurtuluş Savaşı’nın en iyi şekilde Ankara’dan yönetileceğini düşünen ATATÜRK, Ankara’nın coğrafi konumu ve cephelerle olan eşit uzaklığı nedeniyle Ankara’ya gelmeyi kararlaştırdı ve 27 Aralık 1919 tarihinde saat 14:00’te Dikmen sırtlarından Ankara’ya geldi.

Angara halkı, ATATÜRK’ü ve temsil heyeti üyelerini büyük coşkuyla karşıladı ve bu karşılama Başbuğ Mustafa Kemal’i oldukça duygulandırdı. ATATÜRK, kendisini ve temsil heyetini coşkuyla karşılayan Angara halkına teşekkür etti.

ATATÜRK’ün Ankara’ya gelişi, bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması ve Kurtuluş Savaşı’nın başlatılması için oldukça önemli bir olaydır. TBMM’nin kuruluşu ve Türk Ordusu’nun kurulup çalışmalarına başlaması gibi birçok gelişme ve hazırlık, Ankara’da yapıldı.

Milli mücadelenin merkezidir Ankara… Ve 27 Aralık ATATÜRK’ün Ankara’ya gelişi her yıl coşkuyla kutlanır. AKP, iktidara geldiği günden bu yana çeşitli numaralarla bu günün kutlamasını zorlaştırmaya çalışıyor ama olmuyor. Angara’lılar Ata’sına bağlıdır!.. Engellemeleri hep ezip geçtiler!..

Hükümet konaklarından T.C. ibaresini kaldıran, okullarda Andımızın okutulmasını yasaklayan, milli bayramlarımızın kutlama şeklini değiştiren AKP zihniyeti, eline geçen her fırsatta ATATÜRK’ün izlerini silmek için hamle üstüne hamle yapıyor. İşte bunlardan birini de yarın gerçekleştirmeye çalışacak!.. Dünyaca ünlü İtalyan şirketi Pininfarina tarafından tasarımı yapılan ve oradan büyük gizlilik içinde Türkiye’ye getirilen “yerli” otomobilin ön gösterimi Gebze’de yapılacak. Tarihi ertelenerek (!)  bugüne yani ATATÜRK’ün Ankara’ya geliş gününe denk getirilen törene AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan katılacak. Erdoğan, törene gidince haliyle neler olacak?.. Zaten öncesinde kamuoyu çalışmalarıyla milli bayram havasına dönüştürülen İtalyan tasarımlı “yerli” otomobilin tanıtım töreni canlı canlı tüm TiVi ekranlarından yayınlanacak. Ankara’nın tüm muhterem zevatı eksiksiz tam kadro Gebze’de hazır bulunacak. Akılları sıra Ankara’daki 27 Aralık’ın 100’ncü yıl kutlamalarını gölgeleyerek unutturacakları sanıyorlar!..

Şimdi, bana hiddetlenip gider yapmaya kalkmayın lütfen… Gerçek manada yerli olan hiçbir şeye karşı duramam. Üstelik İtalyan tasarımlı “yerli” otomobil nasıl bir şey olacaksa?.. Bu aklımın en ücra köşesinden dahi geçmez. Ben, KORKUSUZ’un şu mütevazi köşesine not düşeyim, siz ileride değerlendirin. Gebze’deki törenin 27 Aralık’a denk düşürülmesi AKP zihniyetinin geleceğe yönelik karanlık projelerinden biri. 27 Aralık  ATATÜRK’ün Ankara’ya gelişini akılları sıra kadük hale getireceklerini ve de sileceklerini düşünüyorlar. Yarın, 100’ncü yıldönümünü kutlayacağımız bugünü itina ile gözden kaçırmayı hedefliyorlar. Bugüne kadar herhangi bir yerde ATATÜRK’ün Ankara’ya gelişinin 100’ncü yıldönümü ile ilgili iktidar mensuplarının ağzından bir şeyler duyanınız var mı?.. “Çılgın proje” lerin çılgın savunucularının yeni projeler yapmaları için illa yüksek rantlar mı gerekiyor?..  İtalyan damgalı “yerli” otomobilin ilk tanıtım günü yarın bir gün “milliteknoloji hamlesi” bayramı olarak kutlatmaya başlarlarsa hiç şaşırmayın!..