Tapu ve orman arazileriyle ilgili mülkiyet sorunlarını çözecek yeni kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunuldu. Teklif yasalaşırsa, yıllardır süren kadastro ve tapu davalarının önemli bir bölümü sona erebilir. Yaklaşık 80 bin taşınmaz ve 3 milyon vatandaş düzenlemeden doğrudan etkilenecek.
ORMAN VASFI NEDENİYLE YAŞANAN SORUNLAR ÇÖZÜLECEK
AKP tarafından Meclis’e sunulan kanun teklifi, orman kadastrosu çalışmaları sonucunda tapuları “devlet ormanı” olarak sınırlandırılan veya kadastro tespitleri davalı olan taşınmazlarla ilgili mülkiyet sorunlarını çözmeyi hedefliyor.
Uzun yıllardır devam eden kadastro ve tapu ihtilaflarının çözülmesiyle birlikte hem vatandaşların mülkiyet sorununun giderilmesi hem de devam eden davaların büyük kısmının sona ermesi bekleniyor.
ORMAN ŞERHLERİ KALDIRILACAK
Düzenlemeye göre bazı tapu kayıtları bedelsiz şekilde geçerli sayılacak. Tapu kütüklerinde yer alan orman şerhleri kaldırılacak ve daha önce tapusu iptal edilen taşınmazların, yapılacak değerlendirme sonrası hak sahiplerine iade edilmesi gündeme gelecek.
Bu sayede tapusunda orman şerhi bulunan ve dava sonuçlanana kadar arazisini satamayan veya kullanamayan vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi planlanıyor.
DEVLET 516 MİLYAR TL’LİK YÜKTEN KURTULACAK
AKP Grup Başkanı Güler, düzenleme ile devletin büyük bir tazminat yükünden kurtulacağını belirtti. Orman kadastrosu nedeniyle açılan davalar sonucunda oluşabilecek tazminat, faiz ve yargılama giderleriyle birlikte devletin karşı karşıya olduğu mali yükün yaklaşık 516 milyar lira olduğu ifade edildi. Düzenleme ile bu yükün ortadan kaldırılacak.
“İHTİLAFLAR UZUN YILLARDIR ÜLKEMİZİN GÜNDEMİNDEYDİ”
Milliyet'te konuşan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:
“Özellikle ülkemizde orman sınırına yakın yerlerde gerek ağaçlandırılan alanlar nedeniyle gerekse bu alanlara yakınlığı sebebiyle orman vasfında kabul edilen ancak şahıslara ait olan araziler söz konusuydu.
Bu arazilerin orman vasfında olup olmadığının tespiti ve orman alanı kabul edilmeleri nedeniyle oluşan ihtilaflar uzun yıllardır ülkemizin gündemindedir. Bu durumlar hem dava konusu olmakta hem de çok uzun yıllar süren anlaşmazlıklara neden olmaktadır.
“VATANDAŞIN KENDİ DİKTİĞİ AĞAÇLA BİLE ORMAN STATÜSÜNE GEÇEBİLİYORDU”
Hatta bazı durumlarda, vatandaşın kendi ağaç dikerek oluşturduğu alanların bile orman olarak kabul edilmesi söz konusu olmuştur. Bu açıdan baktığımızda, 3 milyona yakın vatandaşı ilgilendiren önemli bir meseleydi. Bu meselenin çözülecek olması hem mevcut davaların ortadan kalkması hem de kamulaştırma adı altında devlete binecek önemli bir mali yükün kaldırılması anlamını taşıyor."
TAPULAR GERİ VERİLEBİLECEK
Yeni düzenlemeye göre tapusu iptal edilen yerler yeniden değerlendirilecek. Başvurular doğrultusunda vatandaş lehine karar verilebilecek alanların tapuları tekrar hak sahiplerine verilebilecek.
Daha önce sadece orman şerhi konulan değil, doğrudan orman ilan edilerek tapusu iptal edilen taşınmazlar için de iade süreci gündeme gelebilecek.
DAVASI DEVAM EDENLER İÇİN ÖNEMLİ DÜZENLEME
Devletin kamulaştırma bedeli ödemek yerine ihtilafları çözerek tapulandırma yoluna gitmesi planlanıyor. Kamulaştırması yapılıp bedeli ödenmiş yerler için geri dönüş zor görünse de, davası devam eden taşınmazlar için düzenlemenin daha geniş kapsamda uygulanması bekleniyor.
DSİ ARAZİLERİ SATILABİLECEK
Düzenlemede dikkat çeken bir diğer konu ise Devlet Su İşleri (DSİ) arazileri oldu. DSİ sulama kanalları içinde kalan ancak artık ihtiyaç duyulmayan bazı atıl araziler satılabilecek.
Buna göre:
-İmar sınırı içinde 400 metrekareye kadar,
-İmar dışında ise 4.000 metrekareye kadar olan alanlar hissedarlara rayiç bedel üzerinden satılabilecek.
Bu araziler genellikle baraj koruma alanları veya sulama projeleri kapsamında kamulaştırılmış ancak şu anda kullanılmayan alanlardan oluşuyor.
TAPUDA YENİ DÖNEM BAŞLAYABİLİR
Teklif yasalaşırsa:
-Orman şerhli tapular yeniden değerlendirilecek,
-Tapusu iptal edilen bazı araziler iade edilebilecek,
-Devam eden davaların büyük bölümü sona erebilecek,
-DSİ’ye ait bazı atıl araziler satılabilecek.