
Cinsel isteğim yine eskisi gibi olur mu?
SORU:
33 yaşında bir kadınım. Eşim aşırı temizlik takıntısı olan biri. Son günlerde bu durum daha da arttı. Hazır evdeyken fantezi olsun diye yatakta meyve yiyerek sevişmeye başlayalım dedim, bana meyveleri kaç kere yıkadığımı sorunca isteğim kayboldu. İsteğim geri gelir mi? T.B./Adana
CEVAP:
Takıntılı düşünce ve davranışlar (OKB) ruhun kanseri gibidir, yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürür. Arka planda güçlü bir dürtüsel istekle bunu kabul etmeyip baskılamaya çalışan süper ego denilen toplumsal değerler arasında yaşanan içsel bir çatışma vardır. Takıntılı düşünceleri kısa süreliğine de olsa ertelemeye yarayan takıntılı davranışlar bastırılmış içsel çatışmaya karşı bir savunma mekanizması, bir başka ifadeyle sağlıksız bir çözüm yoludur. Cinsel yaşam takıntılı düşünce ve davranışlardan fazlasıyla etkilenir. Sizin durumunuzda eşinizin ilk dikkatini çeken şey tabaktaki meyve değil, elinizin ne kadar temiz olduğudur. Böyle bir durumda fantezi yapmadan önce bunun eşinizle konuşup planlamanız, onun onaylayacağı fantezileri yapmanız uygun olur.
Eşimle ilişkimiz ne zaman düzene girer?
SORU:
Kayınvalidem ziyaret için bize geldiğinde korona nedeniyle şehirlerarası seyahat yasağı çıktı, fazladan 2 haftadır yanımızda kalıyor. Küçük bir evimiz var, cinsel hayatımız kalmadı, ne yapabiliriz? N.A./ Ankara
CEVAP:
Sağlıklı ve uyumlu cinselliğin yaşanması için kadın ve erkeğin geçmiş cinsel tecrübeleri, cinselliğe bakışları, birbirlerini ne kadar arzuladıkları ve uygun ortamdır. Uygun ortamdan anlaşılması gereken mahremiyet, kendini güvende hissetme, rahatsız edilmeyeceğinden emin olarak sevişmektir. Sizin durumunuzda sokağa çıkma yasağından dolayı misafirlik konusunda sınırların aşıldığı anlaşılıyor. Bunun geçici bir süreç olduğunu kabul ederek biraz sabırlı olabilirsiniz.
Prezervatif sertleşme sorununa yol açar mı?
SORU:
Bende erken boşalma sorunu var. 5 yıldır evliliğim, ilk günden beri aynı şekilde devam ediyor. Özel kondomlar ve geciktirici spreyler kullanıyorum. Son zamanlarda buna sertleşme sorunu da eklendi. Bu çözülür mü? F.E./ Antalya
CEVAP:
Sizin durumunuzda daha çok erken uzun süreli bir erken boşalmanın neden olduğu bir sertleşme sorunu yaşadığınız düşünülebilir. Buna kullandığınız kondomlar ve geciktirici spreylerin de yarattığı his kaybı eklenirse sertleşme sorunu kaçınılmaz bir duruma geliyor. Cinsel davranış, uyarılma, birleşme, boşalma ve çözülme evrelerinden oluşur ve bu evrelerin herhangi birinde bir kopukluk veya odaklanma tüm süreci bozabilir. Sizin durumunuzda sertleşme sorunu erken boşalma sorunuyla birlikte çözülmelidir. Kondom yerine alternatif bir doğum kontrol yönteminin seçilmeli, geciktirici spreylerden tümüyle vaz geçilmelidir. Eşinizle birlikte alacağınız cinsel terapi ile sağlıklı cinsel yaşama sahip olabilirsiniz.