Korkusuz

Swap için görmezden mi geliniyor?..

Swap için görmezden mi geliniyor?..
Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Suriye yönetimi ile muhaliflerin pandemi süreci müsaade eder etmez Cenevre’de masaya oturmak için anlaştığını açıkladı. Çok önemli bir açıklama ve gelişmeydi. Bunun üzerine “Suriye’de neler oluyor?” diye sorup bizdeki basına bakmaya kalkarsanız, Tayyip Erdoğan güzellemelerinden başka bir şey bulamazsınız.

Suriye’de işler Türkiye’nin lehine yürümüyor. Ankara’da güvenlik birimlerine ulaşan haberler can sıkıcı. Teyidini dış (özellikle bölge) basınından takip ettiğim haberlerden alıyorum. Sizler için geride bıraktığımız hafta sonundan bu yana dış basında çıkan “Suriye” konulu haberlerden bir derleme yaptım. Bakın neler oluyor neler;

--“Konuya hakim kaynaklar, ABD anlaşması ve Suudi finansıyla Suriye’nin kuzeydoğusunda yeniden Kürt güçleri oluşturma planını açığa çıkardılar. Bu kaynaklar, yeniden Kürt güçleri kurulması planının temel olarak ABD planı olduğunu ve YPG’ye uluslararası kılıf kazandırmayı amaçladığını açıkladılar. Amerikalı yetkililerin yeni varlık altında birleştirilmeleri için dışarıdaki Kürt siyasi çatılardan yetkililerle bir araya geldiklerine dikkat çektiler. S.Arabistan’ın yeni oluşumun finansmanını üstleneceğini, bu oluşumun askeri çatısının 200 milyon dolar çalıştırma harcamalarına ek olarak 3 yıl boyunca 520 milyon dolar tahsis etmeyi gerektirdiğini sözlerine eklediler. Riyad’ın ABD önerisinin finansmanına katılım yoluyla 3 amacı gerçekleştirmeye çalıştığını, birincisinin: bölgede Ankara’nın stratejik çıkarlarına gerçek tehdit üretimine etkin katkıda bulunmak olduğunu, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde YPG’yi milli güvenliğine tehlike olarak saydığına işaret ettiler. Yeni Kürt ordusu projesine Suudi finansının ikinci amacının, Moskova’nın Esad iktidarına sıkı sıkıya sarılmada ki sert tutumunu gözden geçirme hakkında işaretler bulunmasıyla birlikte Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad rejiminin içindeki anlaşmazlıkların artması ışığında ABD ve Avrupa’nın Kürtlere tam ya da kısmi bağımsızlık verme isteği konusundaki göstergelerin gölgesinde savaştan sonra yeni Suriye’de Suudi nüfuzunun tutunma noktasını güvence altına almak olduğunu belirttiler. Üçüncü amaca gelince, Kürt projesine Suudi katılımının ABD ile ilişkisini güçlendirme ve petrol fiyatlarının düşmesi krizi nedeniyle iki ülke arasındaki ilişkilerin tanık olduğu büyük çatlağı gidermek olduğunu belirttiler. Kaynaklar, S. Arabistan’ın yeni oluşumu finanse etmesinin ABD hazinesine 700 milyon doları aşkın tasarruf sağlayacağı anlamına geldiğini bunun iş adamı aklıyla ABD’nin dış politikasını yöneten Trump’ın ilgisini çektiğini vurguladılar. Bu kaynaklara göre, yeni oluşum 10 bin savaşçıdan olacak, 5 komando tümeni ve terörle mücadele birimini  kapsayacak ve SDG komutanı Mazlum Abdi’nin başkanlığına tabi olacak

★★★

--“Uluslararası koalisyondan Suriye’nin kuzeydoğusuna beklenen ziyaret.”

‘Azamat’ konuya hakim kaynaklardan ABD ve uluslararası koalisyona bağlı askeri ve diplomatik heyetlerin SDG yöneticileri, özerk yönetimden yetkililer ile Suriye’nin kuzeydoğusu bölgeleri ve Suriye dosyası gelişmelerini görüşmek için Suriye’nin kuzeydoğusu bölgelerini ziyaret edeceğini öğrendi. Kaynak, ABD Centcom komutanı Kenneth McKenzie, ABD uluslararası koalisyon IŞİD’le savaş temsilcisi ve ABD Suriye özel temsilcisi James Jeffrey’in yakında Suriye kuzeydoğusunu ziyaret edecek isimler arasında olduğunu vurguladı.”

★★★

--“ Koalisyon Kobani kırsalında Lafarge üssüne dönüyor.

Konuya hakim kaynaklar, ABD liderliğinde uluslararası koalisyon güçlerinin Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğu bölgelerine son operasyonunun ardından geçtiğimiz yıl sonlarında çekildikten sonra oraya dönme ve yeniden konuşlanma için M4 uluslararası otobanı üzerinde Kobani kenti güneydoğusunda El-Celebiyye nahiyesine bağlı Harab Işk yakınında yer alan Lafarge üssünü hazırlamayı sürdürdüğünü açığa çıkardılar. Koalisyon güçleri daha fazla güç karşılamak için üs içinde süren hazırlıklar ortamında dün (Pazar) akşam üsse yeni güçler, lojistik ve askeri takviyeler getirdi. Koalisyon yeniden rehabilitasyon ve hazırlık işlemlerini denetlemek için haftalar önce üsse güçler göndermeye başladı. Bu, koalisyonun batı Rakka kırsalında El-Cezre üssüne dönmesiyle eş zamanlı olarak geldi. Kaynaklar, koalisyonun önümüzdeki birkaç hafta içinde Lafarge üssüne dönmesini tahmin etti. ABD ve Fransız güçlerinin dönmesine hazırlık maksadıyla Kobani kentinde Meşte Nur üssünün rehabilitasyon ve hazırlık çalışmasının yapıldığına işaret ettiler.”

★★★

--“Yakında ENKS ve PYD arasında yeni müzakereler.”

“Konuya hakim Suriyeli Kürt kaynak bugün (Pazartesi), bazı sorunlar hakkında tartışmanın kalması ile birlikte diğer Kürt partilerin katılım sorunu çözüldükten sonra Washington’un gözetiminde PYD ve ENKS arasında müzakerelerden yeni turun yakında başlayacağını belirtti. ABD’nin çabalarıyla ENKS heyetine iki üye ve PYD heyetine iki üye katılması üzerinde mutabakattan sonra müzakerelere katılmayan diğer Kürt partilerin katılım sorununun çözüldüğünü sözlerine ekledi. Kaynak, PYD ve ENKS heyetlerine katılmayan Kürt partilerinden diğer temsilcilerin katılmasından sonra her tarafın 7 üyesi olacağına işaret etti.”

★★★

Ve dün Barzani’ye yakın haber sitesi Rudaw’a düşen haber;

“Rojava’daki Kürt siyasi güçleri ve partiler, ulusal birlik çalışmalarını bir üst aşamaya taşıyarak ‘Kürt Ulusal Birliği Partileri’ adlı bir oluşum kurdu. Rojava’da 25 Kürt siyasi hareketi ve parti bugün Kamişlo’da gerçekleştirdikleri toplantı sonrası ulusal birlik çalışmalarını bir üst boyuta taşıyan kararlar aldı.”

Güvenlik kaynaklarından duyduğum “Suriye’de YPG/SDG’ye bağlı Arap aşiretlerinden 10 bin kişilik ‘Petrol Muhafaza Kuvveti’ oluşturulmaya başlandı“ bilgisi Suriye’de kimsenin korona- morana düşünmediğini gösteriyor. Güvenlik birimleri bana “Suriye’de PKK/YPG katliamlarının devam ettiği“ bilgisi ile beraber bir de video gönderdi. Adeta IŞİD vari eylemler... Katiller, öldürdükleri sivilleri yakıyorlar. Rasulayn kırsalında çocuğuyla birlikte bir aileyi katlettikten sonra yakıyorlardı. Barzani’nin ayak oyunlarına da dikkat!..