Korkusuz

Skandal olay! Gazeteciyi döven belediye çalışanını polis böyle korudu

Skandal olay! Gazeteciyi döven belediye çalışanını polis böyle korudu
Bitlis'in Tatvan ilçesinde yerel gazetecilik yapan Sinan Aygül, kaldırımda yürüdüğü sırada, Tatvan Belediyesi çalışanı Y.B.'nin yumruklu saldırısına uğradı. Bu sırada araya girmeye çalışan vatandaşlar ve esnaf ise polis memuru E.K. tarafından silah gösterilip, itilerek engelledi.

O anlar bir iş yerinin güvenlik kamerası tarafından kaydedilirken, valilikten yapılan açıklamada polis memuru ve belediye çalışanının açığa alındığı, adli ve idari soruşturma başlatıldığı belirtildi. Gazeteci Aygül'ün hastanedeki tedavisi devam ediyor.

Olay Bitlis'in Tatvan ilçesine bağlı Kültür Mahallesinde meydana geldi. Kaldırımda yürüyen gazeteci Sinan Aygül, Tatvan Belediyesi çalışanı Y.B.'nin yumruklu saldırısına uğradı. Gazeteci Aygül dakikalarca darbedilirken, Tatvan Emniyet Müdürlüğü'nde görev yapan ve Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani'nin korumalığını yaptığı öne sürülen polis memuru E.K. ise araya girmek isteyen vatandaşları ve esnafı silah gösterip, iterek engelledi.

O anlar ise bir iş yerinin güvenlik kamerası tarafından görüntülendi.

Çok sayıda yumruk darbesiyle yaralanan gazeteci Sinan Aygül, Tatvan Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak, tedaviye alındı.

VALİLİK'TEN AÇIKLAMA 

Bitlis Valiliği, gazeteci Sinan Aygül'ün saldırıya uğramasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Tatvan ilçemizin Kültür Mahallesi Şeyhmuz Zırhlı Sokakta kavga ihbarı alınmıştır. Alınan ihbarın incelenmesi neticesinde; Tatvan'da gazetecilik yapan Sinan Aygül'ün darp edilmesiyle sonuçlanan olaya karışan Tatvan Belediyesi çalışanı Y.B. isimli şahıs ile olayın önlenmesinde kusurlu olduğu değerlendirilen, polislik mesleğiyle bağdaşmayacak davranışlarda bulunan polis memuru E.K. hakkında derhal adli ve idari soruşturma başlatılarak polis memuru E.K. görevden uzaklaştırılmıştır. Konuyla ilgili adli ve idari soruşturma titizlikle yürütülmektedir."

BELEDİYE BAŞKANI GEYLANİ: OLAYLA İLGİLİ HİÇBİR İLGİM YOK

Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani, Twitter hesabından olayla ilgili açıklamalarda bulundu.

Geylani'nin Twitter paylaşımları şu şekilde:

"Bugün yaşanan talihsiz olay ile hiçbir ilgim bulunmamaktadır. Yaşanan olay, şahıslar arasında yaşanan tasvip etmediğimiz bir tartışmadan kaynaklanmıştır. Sinan Aygül'e geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Olayda ismi geçen belediye personeli ile ilgili de idari soruşturmayı başlatmış bulunuyoruz."

'YAŞANAN OLAY BİZLERİ DERİNDEN ÜZMÜŞTÜR'

Geylani, attığı tweetlerin devamında "Bugün Tatvan'da yaşanan olay bizleri derinden üzmüştür. Yaşanan talihsiz olayla ilgili Belediye personelimiz Yücel Baysali açığa alınmıştır. Olayın bizzat takipçisiyim. Başkan yardımcılarımızı gazeteci arkadaşımız Sinan Aygül'ü hastanede ziyaret edip durumu takip etmek için yönlendirdik. Ankara'da bulunmamdan dolayı yarın Tatvan'a dönüş yapıp Sinan Aygül'ü ziyaret edeceğim. Yaşanan bu olayın bizlere ve Tatvan'a mal edilmesinden dolayı derin bir üzüntü yaşamaktayım. Yaşanan olaydan haberdar olduğum anda hemen ardından Sinan Aygül'ü arayarak geçmiş olsun dileklerimi ilettim. Olayın yakından takipçisi olacağımızı tekrar ilettik. Yaşanan bu olayı tekrar kınıyorum" ifadelerini kullandı.

VE TUTUKLANDILAR

Sinan Aygül'ün darp edilmesiyle ilgili gözaltına alınan polis memuru ile Tatvan Belediyesi çalışanı tutuklandı.

Savcılık ifadelerinin ardından nöbetçi hakimliğe sevk edilen 2 kişi, “silahla kasten yaralama” suçundan tutuklandı.

Tatvan ilçesinde gazeteci Sinan Aygül’ün darp edildiği olayın ardından haklarında adli ve idari soruşturma başlatılan polis memuru E.K. ile Tatvan Belediyesi çalışanı Y.B, görevden uzaklaştırılmıştı.



TGC’DEN AÇIKLAMA

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu, Bitlis'in Tatvan ilçesinde gazeteci Sinan Aygül'e yönelik saldırıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

*Türkiye'de demokrasi ancak yerelden başlayarak güçlenecektir. Bunun için de gazeteciler görevlerini yapabilmelidir. Ancak yaygın medyada olduğu gibi yerelde de gazetecilik çok zor koşullarda yapılabilmektedir.

*Türkiye'de basının demokrasinin vazgeçilmez bir parçası olduğunu anlayamayan kişi ve kurumlar, halkın haber alma hakkını engellemek için gazetecilere yönelik sözlü ve fiziksel şiddeti tetiklemektedir.

*Son olarak Tatvan'da Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sinan Aygül, sokak ortasında saldırıya uğramıştır.

*Aldığı darbelerle yaralanan ve hastanede tedavi altına alınan Aygül, saldıranların Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani’nin korumaları olduğunu duyurdu.

*Meslektaşımızın açıklamasına göre bir belediye başkanının korumasının ‘başkanla ilgili haber yapmayacaksın' diyerek gazeteciye saldırması, bir polisin de gazetecinin dövülmesini engellemeye çalışan esnafı durdurması yaşam güvenliği açısından önümüze endişe verici, karanlık bir tablo koymaktadır.

*Saldırıya uğrayan meslektaşımıza ‘geçmiş olsun' diyoruz. Gazetecilik suç değildir. Güvenlik güçlerinin görevi gazetecileri engellemek değil, görevlerini yaparken can güvenliğini sağlamaktır.

*Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün, bu ülkede her görüşten insanın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkının teminatı olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz.

*Meslektaşımıza şiddet uygulayan, suç işleyen kişileri kınıyor, en kısa sürede cezalandırılmalarını istiyoruz.

*Saldırganlar sadece görevden uzaklaştırma ve idari soruşturmayla yetinilip cezasızlıkla ödüllendirilmemelidir. Bitlis Valiliği'nden olayın takipçisi olarak adaleti sağlayacak şekilde süreci yönetmesini bekliyoruz.

(DHA-AA)