Korkusuz

Mutluluktan yarıldığımız gün, dün!..

Mutluluktan yarıldığımız gün, dün!..
Çalışan Gazeteciler Günü’ydü dün!..

Sağ olsun, dostlardan çok sayıda kutlama mesajı aldım. Başarabildim mi, bilemiyorum ama içimdeki derin burukluğu, kırıklığı onlara yansıtmamaya çalıştım. Sayısını hatırlamakta zorluk çektiğim için bir ara e-devletten kontrol ettim, iktidar mensuplarının aleyhime açtığı 10 dava var. (Sonuçlananları saymıyorum.) 37 yıldır bu ülkede gazetecilik yapıyorum. Bu kadar sürede, başımı sokacak bir ev alabildim. Ona da, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, -karar aşamasında değiştirilen hakimin verdiği kararla kazandığı dava sayesinde- haciz koydurdu. Dosya istinafta... Ne zaman karar çıkar?.. Tanrı bilir!.. Sıkışıp, geçimimi sağlamak için evimi satmaya çalışsam, satamayacağım. Yanlış anlamayın, ağlamıyorum!.. Bu, benim zorluklarını bilerek, sonuçlarını ve ödeyeceğim bedelleri bilerek sürdürdüğüm bir mücadele. En sonuna kadar da gideceğim!.. Sadece, mevsimlik gazetecilerle,  gerçek çalışan gazeteciler arasındaki farka bir örnek olsun istedim...

“Gazeteci, haber ve bilgi kaynağına en çabuk ulaşan ve bu kaynaklardan edindiği bilgi ve haberleri okurlara sunan insan demektir. Gazetecinin bu görevini yapabilmesi için habere, olaya, olguya, belgeye ve bilgiye dayalı yazılar yazması gerekir. Bunun için de gazetecinin güvenilir kişi olması zorunludur. Sır saklayan, haber ve bilgi kaynağını gizlemesini bilen, gerektiğinde hükümetlere ve güç odaklarına karşı savaşmayı göze alan insan, gazetecidir” derdi merhum Uğur Mumcu... Benim gibi yaşını başını almış gazeteci dostlarımın dün sosyal medyada paylaştıkları eski mutlu günlerin fotoğraflarını görünce  Uğur Mumcu’nun o sözleri aklıma geldi. Eskide kaldı!..

★ ★ ★

Her yıl 10 Ocak’ta olduğu gibi  Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla siyasi parti temsilcilerinin mesajlarını okuduk. Meslektaşımız, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, 2021 yılı Basın Özgürlüğü Raporu’nu paylaştı. Çakırözer, “Türkiye’de gazeteciler 2021 yılını da adliyelerde haber takibi yapmak yerine, hakim karşısında haberlerini savunarak geçirmek zorunda bırakıldı. Gazeteciler en az 475 kez hakim karşısına çıktı” dedi. Çakırözer’in paylaştığı rapora göre, 36 gazeteciye 80 yıl hapis cezası verildi. Gazetecilerin ekonomik krizle ilgili yorumları dahi soruşturma konusu yapıldı. Basın kuruluşları ve gazetecilere yönelik fiziksel saldırı ve baskı da arttı. En az 31 gazeteci haber takibi sırasında gözaltına alınırken 105 gazeteci fiziksel şiddet, engelleme ve tehditle karşı karşıya kaldı. Gazetecilerin Anıtkabir’de haber takibi yapması ve sokakta röportaj yapması dahi yasaklandı.

★ ★ ★

CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca “Şeffaflık İçinde Mat”lık Raporu’nu yayımladı. Karaca, “2021 yılı saray rejiminin, ifade ve düşünce özgürlüğüne saldırılarının zirve noktasına ulaştığı bir yıl olmuştur. Neredeyse yaşanan her hak ihlalinin içinde ifade ve düşünce özgürlüğünü ihlal eden bir parça bulunabilmesi 2021’de gerçekleşmiştir. İfade ve düşünce özgürlüğünün temelini oluşturduğu basın özgürlüğü ise artık sadece kağıt üzerinde yer alan bir ifadeye dönüşmüştür. Ekonomik özgürlükler tırpanlanmış, gazeteci işsizliği ciddi boyutlara ulaşmıştır. Yerel basın ise can çekişmektedir.  Gazeteciler; yaptıkları bir habere karşılık iki duruşmaya çıktıkları sürece basın, ifade ve düşünce özgürlükleri geriye gitmeye devam edecektir “dedi.

Gülizar Biçer Karaca’nın raporundan satır başları;

- Özgür basının ve özgür gazeteciliğin hedef alındığı, tek bir kişinin insafına bırakıldığı Türkiye’de;

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nin (MLSA) verilerine göre 22 Aralık 2021 itibariyle 48 gazeteci ve medya çalışanı cezaevinde tutuklu veya hükümlü olarak bulunmaktadır.

Bu veriye bir farklı bakış açısı sunan Bianet tarafından hazırlanan Medya Gözlem Raporu’na göre ise Temmuz-Ağustos- Eylül 2021 döneminde görülen 56 davada en az 205 gazeteci, 21 farklı suç isnadıyla yargılanmıştır.

-Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın 10 Ocak’ta paylaştığı verilere göre; sadece son bir yılda 130 davada 250 gazeteci haberleri nedeniyle yargılanmıştır. Halk TV, TELE 1, Fox TV, KRT ve Habertürk’e 21,5 milyon lira RTÜK cezası verilmiştir. Cumhuriyet, Evrensel, Birgün ve Sözcü gibi eleştirel gazetelerin ilanları 115 gün kesilmiştir.

-İnternet ortamında yaşanan sansürün en yakın takipçilerinden olan İfade Özgürlüğü Derneği altında çalışmalarını sürdüren EngelliWeb tarafından Ağustos 2021’de “Fahrenheit 5651: Sansürün Yakıcı Etkisi” adı ile yayımlanan Engelli Web 2020 raporuna göre, 2020’de 58.809 alan adı daha erişime engellenmiştir. Bu sayı ile birlikte Türkiye’den toplam 467.011 web sitesi ve alan adına erişim engellenmiş bulunmaktadır. Sosyal medya platformlarının yer aldığı istatistikler incelendiğinde ise 2020 sonu itibarı ile 150.000 URL adresine, 7.500 Twitter hesabına, 50.000 tweete, 12.000 YouTube videosuna, 8.000 Facebook içeriğine ve 6.800 Instagram içeriğine erişimin engellendiği görülmektedir.

-Türkiye, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün (RSF) 2021 Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre 180 ülke içerisinde 153. sırada yer almaktadır.

★ ★ ★

İşte böyle... Çalışan Gazeteciler Günü’nü, dün neşe içinde kutladık!.

★ ★ ★

Ulu Tanrı,  tüm şehitlerimizle birlikte Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK ve onun kahraman silah arkadaşlarına rahmet etsin. Nur içinde yatsınlar. Mekanları cennet olsun.