Şubat enflasyonunun yüzde 4’ü aşabileceği beklentisiyle, sağlık hizmetlerine yapılan bazı zamlar geri çekildi. SGK’nın açıklamasına göre, devlet ve vakıf üniversitelerinde muayene ücretleri 45 TL’den 20 TL’ye düşürüldü, aile hekimi sevklerinde ise yüzde 50 indirim yapıldı.

Bu adımla enflasyon tahminleri yüzde 4’ten yüzde 3 seviyesine indirildi. Ekonomist İbrahim Ünalmış, geri alınan zamların enflasyon üzerindeki etkisini 0,6 puandan 0,3 puana düşürdüğünü belirterek, şubat enflasyon beklentisinin %2,9-3,1 aralığına gerilediğini ifade etti.

"BÖYLE İNCE AYAR YAPAN BAŞKA ÜLKE VAR MI?"

Eski Merkez Bankası Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, sağlık zamlarının geri çekilmesini "Enflasyona bu ölçüde günlük ince ayar yapabilen başka bir ülke var mı?" sözleriyle eleştirdi.

Ekonomist İris Cibre ise bu durumu "hesapsız kitapsız işler" olarak yorumladı ve sağlık zamlarındaki değişikliklerin ekonomik politikaların öngörülebilirliğini zayıflattığını savundu.

Faiz İndirimi Beklentisi Güçlendi

Ekonomistler, sağlık zamlarının geri çekilmesiyle enflasyon verisinin düşmesinin Mart ayında faiz indiriminin önünü açtığını belirtiyor. Bu gelişmeyle piyasalarda faiz indirimi beklentisi daha da güçlendi.