Korkusuz

Meral Akşener büyük risk mi aldı?..

Meral Akşener büyük risk mi aldı?..
İYİ Parti lideri Meral Akşener’in siyasette deprem yaratan hamlesi ile devam edelim... Arada gözlerden kaçırılan çok önemli bir gelişmeye ilerleyen satırlarda değineceğim.

Meral Akşener’in, “Ben cumhurbaşkanı adayı değilim. Ben başbakanlığa adayım” çıkışına siyasetin içinde aktif olarak yer alan bir dostum farklı bir bakış açısı sundu. Şöyle;

“Parti içine mesaj verdi:

Partinin başındayım bir yere gitmiyorum. Kimse benden sonrası için hesap yapmasın.

CHP’ye mesaj verdi:

HDP ile kendi kendine flört ettiğin yeter ne halin varsa gör.

AKP’ye mesaj verdi:

Gel sistemi değiştirelim. Parlamenter sisteme dönelim.”

Siyasetçi dostum, “Meral Akşener, çok risk aldı. Bu fırsat da oluşturabilir, tehdit de. Süreci nasıl yöneteceği diğer partilerin pozisyonuna bakar. CHP-HDP siyasetinden ayrışarak avantaj yakalayabilir, yüzde 20’yi görür. Ülkeyi yönetme iddiasından vazgeçerse MHP’nin düştüğü duruma düşer, yüzde 10 gerileyebilir. Önümüzdeki zaman belirleyecek nereye evrileceğini ” görüşünde...

★★★

Başkentin siyaset koridorlarında “Meral Akşener bu çıkışı ile yanlış yaptı” diyenler de var. Onlarında üzerinde görüş birliğine vardığı noktalar şunlar:

“Olan cumhurbaşkanlığı makamının adaylık iradesini CHP’ye terk etti.

Olmayan Başbakanlık makamına talip oldu.

Siyaset rasyonel yapılan bir iştir.

Seçmen de rasyonel oy kullanır. İddiası olana ve yönetebilecek becerisi olana yönelir.

Siyaset yapmak umudu yönetme becerisidir. Seçmen iktidar ışığını gördüğü için İYİ Parti’ye yönelmeye başlamıştı. Bu umudu doğru yönetseydi yılbaşına yüzde 20 oyla çıkardı. Bugün o umut ışığını söndürdü. Yılbaşında yüzde 10/12 bandına gerileyecektir.”

Rahmetli Süleyman Demirel’in siyasette kanunlaştırdığı sözlerinden biri:

“Siyasette 24 saat çok uzun bir süredir”...

★★★

İYİ Parti lideri Meral Akşener’in HalkTV’de yaptığı açıklamalar ile önceki gün (Pazartesi) HDP’nin açıkladığı deklarasyonun arasına sıkışan çok önemli bir haber vardı. amerikaninsesi.com’da geçtiğimiz pazar günü okudum. Haber, “Güneydoğu Erken Seçim İstiyor” başlığını taşıyordu. Şöyle:

-Merkezi Diyarbakır’da bulunan Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi’nin 16 kentte yaptığı saha araştırmasında AKP’nin oy kaybettiği, HDP ve CHP’nin ise oylarını arttırdığı sonucu çıktı. Araştırmaya katılanların yüzde 73’ü erken seçim istedi.

4-9 Eylül 2021 tarihlerinde; seçmen eğilimlerine ve Türkiye’nin temel sorunlarına yönelik algı ve tercihleri ölçmek amacıyla Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Van, Batman, Siirt, Şırnak, Hakkari, Ağrı, Muş, Bingöl, Bitlis, Adıyaman, Kars, Dersim ve Iğdır’da bin 64 kişi ile yüz yüze anket yapıldı.

Ankette sorulan ilk soru “Sizce Türkiye’nin en önemli birinci sorunu nedir?” oldu. Bu soruya yanıt verenlerin yüzde 74,7’si “Ekonomik kriz ve işsizlik”, yüzde 14,2’si “Kürt Sorunu”, yüzde 2.5’i “Hukuk sisteminin mevcut durumu” yanıtını verdi. Ankette sorulan “Türkiye’nin en önemli ikinci sorunu nedir?” sorusuna ise katılımcıların yüzde 29.2’si “Kürt Sorunu” şeklinde yanıt verdi.

Ankete katılanların yüzde 77.1’i Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni başarısız bulurken, yüzde 13.7’si “Başarılı” bulduğunu söyledi. Katılımcıların yüzde 73.7’si ise erken seçime gidilmesi gerektiğini dile getirdi.

Bugünlerde sıkça tartışılan ittifakların durumu da katılımcılara soruldu. “Mevcut durumda var olan ittifaklara oy verir misiniz?” sorusuna katılımcıların yüzde 43.1’i “Hayır hiçbir koşulda oy vermem”, yüzde 31.3’ü “Oy verdiğim parti içinde olursa ancak oy verebilirim”, yüzde 13.3’ü “Millet İttifakı’na oy veririm”, yüzde 9.2’si “Cumhur İttifakı’na oy veririm” şeklinde yanıtlar verdi.

“Sizce HDP nasıl bir ittifakta yer almalı?” sorusuna ise yüzde 49.5’i “Hiçbir ittifakta yer almamalı”, yüzde 14.9’u “Millet İttifakında yer almalı”, yüzde 11.7’si “Deva Partisi ve CHP’nin içinde olduğu yeni bir ittifak olmalı”, yüzde 10.6’sı “Eşit davranılacak bir ittifakta yer almalı” dedi.

★★★

-Araştırma sonuçlarını VOA Türkçe’ye değerlendiren Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Yağan, bölgenin kimlik ve anadile sahip çıkma refleksinin azalmadığını söyledi. Araştırmaya katılanların ekonomiyi öncelediğine dikkat çeken Yağan, “Bölgenin kimliğine hassasiyeti ile kimliğine ve anadiline sahip çıkma ve savunma refleksi hiç azalmadı, ikinci plana düşmedi; zemin bu hassasiyetten ibarettir. Bölgede HDP, AKP, MHP’ye oy veren Kürtler de hala Kürt’tür. Oy verilen partiye ya da partilerin bölgede aldığı oy oranına bakılarak Kürtlüğe yaklaşıldığı ya da uzaklaşıldığı tartışması doğru olmasa gerek. Bölgenin ekonomik zayıflığı, bölgeler arası derin farklılık her zaman vardı. Sorun ekonomide ya da eğitimde bölgeler arasında sonuncu olmak değil; sorun, bölgenin diğer bölgelerle arasındaki keskin farklılığıdır ve bu farklılığın hiç kapanmaması hatta yıldan yıla daha da artmasıdır. Saha Merkezi’nin bölgedeki seçmen davranışı araştırması da benzer tartışmayı işaret ediyor. Araştırmaya katılanların yaklaşık yüzde 75’i ekonomik problemleri önceliklendiriyor” dedi. Bölgede “makul seçmen davranışı”nın geliştiğine dikkat çeken Yağan, bunun güçlenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

★★★

Söz konusu araştırma bana şu fikri verdi; Millet İttifakı içinde “Vay şu  cumhurbaşkanı adayı olursa Kürtlerden çok oy alırmış vay şu aday olursa Kürtlerden oy alamazmış” tartışmaları boş işler. Türkiye’nin başına musallat olan temel sıkıntılar aynı. Etnik köken farkı gözetmiyor!.. Siyasetin de neresinde duruyorsanız durun, topyekun milleti kucaklayabilecek misiniz, herkesin derdine deva olacak çözüm reçeteleriniz var mı, ülkeyi korku imparatorluğu esaretinden kurtarabilecek misiniz, evde yatan işsiz gençlere iş bulabilecek misiniz?... Onları anlatın onları!.. Yoksa, ittifak, mittafak, hepsini sollamış gidiyor bu millet !..

Akıllı reçeteyi sunan ve inandıran, sandıktan zaferle çıkacak...

★★★

Ulu Tanrı, tüm şehitlerimizle birlikte Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK ve onun kahraman silah arkadaşlarına rahmet etsin. Nur içinde yatsınlar. Mekanları cennet olsun.