Sosyal güvenlik mevzuatındaki ölüm aylığı düzenlemeleriyle, bazı kadınlar eşlerinden ve anne babalarından kalan maaşları bir arada alarak çift maaş imkanından faydalanabiliyor. İşte bu uygulamaya dair merak edilen tüm detaylar…
DUL MAAŞINI KİMLER ALABİLİR?
01.10.2008 tarihinden sonra Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’na tabi olanlar için 1.800 gün, SSK’ya bağlı olanlar için ise 900 gün prim ödeme şartı aranıyor.
KİME NE KADAR MAAŞ BAĞLANIYOR?
Dul kalan kadın çalışmıyorsa ve emekli değilse maaşın yüzde 75’i bağlanıyor. Çalışması durumunda ise bu oran yüzde 50’ye düşüyor. Çocuklara ise yüzde 25 oranında aylık ödeniyor. Erkek çocuklar 18 yaşına kadar, kız çocukları ise evlenene kadar ölüm aylığı almaya devam edebiliyor.
ÖLÜM AYLIĞINA NASIL BAŞVURULUR?
SGK müdürlüklerinden başvurulabilen ölüm aylığında tek kıstas evlilik durumu. Kadın veya erkek ölüm aylığı alabiliyor, ancak yeniden evlenen eşin maaşı kesiliyor.
KADIN HEM BABADAN HEM DE EŞTEN MAAŞ ALABİLİR Mİ?
2008 yılı öncesinde farklı kurumlardan çift maaş almak mümkünken, 2008’den sonra çift maaş durumu büyük ölçüde engellendi. Ancak bazı yargı kararlarıyla istisnai durumlarda çift maaş alınabiliyor.
ÜÇ MAAŞ ALINABİLİR Mİ?
TGRT Haber’in aktardığına göre, eşi vefat eden ve kendisi de emekli olan kişi, hem eşinden hem kendi emekli maaşını alabiliyor. Eğer bu kişi sigortalı olarak çalışmaya devam ederse üç maaş birden alma imkanı doğuyor.