Korkusuz

İttifaklar da yasaklanır mı?..

İttifaklar da yasaklanır mı?..
Önce bir hatırlatma;

12 Eylül ihtilali ürünü 1982 Anayasası’nda milletvekilliğinin düşmesinin düzenlendiği 84’ncü maddenin orijinal metninde “...partisinden istifa ederek; başka bir partiye giren...” milletvekilinin üyeliğinin düşmesine, üye tam sayısının salt çoğunluğu ile karar verilir hükmü yer almaktaydı. Yine ayrıca “Partisinden istifa eden milletvekili bir sonraki seçimde, istifa tarihinde mevcut herhangi bir partinin genel merkez organlarınca aday gösterilemez” hükmü de vardı. Çok işe yaramadı. Transferden yararlanmak isteyen milletvekilleri bu yasağı hülle partileri ile deldiler; önce paravan bir parti kurulurdu, bu parti de asıl geçilmek istenilen partiye katılırdı. “Hülle partileri” bir dönem siyasi tarihimize damga vurdu, çok tartışıldı. Hafızam beni yanıltmıyorsa, 1995’te yapılan değişiklikle, parti değiştirme milletvekilliğin düşürülme gerekçelerinden birisi olma durumundan çıkarıldı ve paravan parti kurma zahmeti de (!) ortadan kaldırıldı.

HDP’li Sırrı Süreyya Önder’in İYİ Parti’ye saldırmasından istenen verim elde edilememiş olmalı ki, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli iç siyaset gündemini çalkalayacak yeni bir tartışma başlığı açtı. Bahçeli, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun baskın bir seçim durumunda Gelecek ve Deva partilerine milletvekili verilebileceği yönündeki açıklamasına tepki gösterir gibi yapıp 6 maddelik bir çağrı yaptı. Ana tema, milletvekili transferlerinin yasaklanmasıydı. Onu da hatırlayalım;

“1– Siyasi Partiler Kanunu hemen değiştirilmelidir.

2– Seçim Kanunu’nda düzenlemeler yapılmalıdır.

3– TBMM İç Tüzüğü mutlaka yeni baştan gözden geçirilmeli, yeniden yazılmalıdır.

4– Milletvekili Dokunulmazlığıyla ilgili beklentiler karşılanmalıdır.

5– Siyasi Etik Kanunu çıkarılmalıdır.

6– Kamu kurumu niteliğindeki mesleki kuruluşlarla ilgili kanuni düzenlemeler süratle gerçekleştirilmelidir.”

Saray ile MHP arasında bir süredir çok sık, dar alanda paslaşmalar gerçekleşiyor. Ara sıra, topu kaybettiklerinde birbirlerine girdikleri de oluyor. MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’ın çok tartışılan tweetlerinden sonra Devlet Bahçeli’nin Cumhur İttifakı’na ayar veren tweetleri... Derken, Bahçeli’den “Değişiklikler hemen yapılsın” şerhi ile 6 maddelik önerisi... MHP Genel Merkezi’ni yine çok kızdıracağım ama söylemeden de edemeyeceğim; MHP bir süredir filmde Erol Taş rolünü üstlenmiş durumda. Saray da Ediz Hun pozlarında!..

MHP kulislerinden duyduğum; Devlet Bahçeli’nin 6 maddelik önerisine 7’ncisi eklenebilir; “İttifaklar da yasaklansın”...

Hemen soracaksınız “Ee, bu Cumhur İttifakı’nı da yok etmez mi?” diye. Haklısınız!.. Cumhur İttifakını da, Millet İttifakı’nı da bitirir. Ancak şu durumu gözden kaçırmayın, MHP, AKP listelerinden seçime girer. Zaten 20-30 civarında milletvekili Devlet Bahçeliye yeter de artar!..

MHP kulislerinden duyduklarımla devam edelim;

AKP’nin içi cadı kazanı gibi kaynıyor. Milletvekilleri, haziran ayı sonu itibarıyla özlük haklarına kavuşuyor. Deva ve Gelecek partilerine AKP içinden geçebilecekler siyasi kulislerde isim isim sayılıyor. Bahçeli’nin, Tayyip Erdoğan’ın elini rahatlatmak ve olası kopmaları kesmek için 6 maddeyi gündeme getirdiği söyleniyor. Yani dar alanda paslaşmalar!..

MHP Genel Merkez kaynaklarına göre, Devlet Bahçeli 2 büyük tehlike görüyor;

Devlet Bahçeli, sarayda yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin yüzde 40 barajına çekilmesi yönündeki çalışmalara çok kızıyor. Buna müsaade etmesi asla söz konusu değil. Bunun gerçekleşeceğini hissetmesi anında derhal bir erken seçim isteyebilir.

AKP’den kopacak milletvekillerinin DEVA ve Gelecek partilerine geçmesinin veya bağımsız bir grup kurabilmelerinin kesinlikle önüne geçilmesi gerektiğini düşünüyor. Aksi halde Bahçeli, bir erken seçim çağrısı yapabilir.

Anlayacağınız, “Bu 2 tehlikeye mani olunmazsa” Devlet Bahçeli erken seçim  bombasını gündeme bırakabilirmiş!..

İttifaklar kaldırılırsa herkes kendi başına seçime giremez mi?.. Eh, tabii ki bu da bir olasılık. Bu pilav daha çok su kaldırır!..

Anketlere bakıyorsunuz, DEVA Partisi’nin de Gelecek Partisi’nin de yakın bir zamanda gündeme gelecek seçimde barajı aşmaları imkansız. Peki ne olabilir?..

Sağda siyaset yapan partilerin milletvekili adaylarının CHP listelerinden seçime girmesi ihtimali çok çok düşük bir olasılık. CHP’nin bunu kaldırmayacağı siyasi kulislerdeki ortak kanı. Geriye İYİ Parti seçeneği kalıyor. DEVA, Gelecek, SP, DP, İYİ Parti listelerinden seçime girebilir mi?.. Bu seçenek üzerinde İYİ Parti Genel Merkezi’nde kafa yorulmaya başlandı bile!.. Gördüğünüz gibi, demokrasilerde çare tükenmiyor!..