Korkusuz
Mustafa Kanarya

Hazır mıyız gençler?

Herkes, gelecek sezon yabancı sayısının düşmesini konuşuyor ancak gelecek sezondan itibaren takım kadrolarıyla ilgili uygulamaya girecek bir önemli madde daha var. 2022-23 sezonundan itibaren ilk 11’de 15. yaş gününe denk gelen sezon ile 21. yaş gününe denk gelen sezonlarda kesintili veya kesintisiz en az 2 sezon veya 24 ay kulüpte yetişmiş 01.01.2001 ve daha sonra doğmuş 1 futbolcunun bulundurulması zorunluluğu geliyor. Buna uymayan kulüpler hükmen yenilgi cezası alacak. Bir sonraki sezon aynı şartlarda 2003 ve sonrası doğumlu en az 2 oyuncu ilk 11’de yer almak zorunda.

Normalde, bu şartlara uygun isimlerin bu yıldan itibaren belli süreler alıp gelecek sezona hazırlanması gerekir. Ancak ne yazık ki durum içler acısı.

Ersin, Rıdvan, Serdar, Kerem ve Emirhan İlkhan gibi isimlerle Beşiktaş’ın eli çok güçlü. Fenerbahçe; Muhammed Gümüşkaya ve Arda Güler’i hazırlıyor. Trabzon, Ahmetcan üzerine plan yapıyor. Antalyaspor’da Gökdeniz, Başakşehir’de Ravil, Altay’da Kazımcan... Galatasaray’da mevcut şartlara uyan kadrodaki tek isim olan Işık Kaan’ın aldığı süre sadece 48 dakika.

Adana DS, Karagümrük, Kayseri, Sivas, Gaziantep, Kasımpaşa ve Malatya bu sezon 2001 ve üzeri doğumlu, en az 2 yılını kulüpte geçirmiş oyunculara 1 dakika bile süre vermemiş.

Hükmen yenilgi cezası almamak için 11’de sahaya sürdüğünüz 19-20 yaşındaki fidanları 10. dakikada oyundan mı çıkaracaksınız? Bu çocukların psikolojileri ne olacak? Bu şekilde mi gençleri futbola kazandıracaksınız? Yoksa, bu maddenin iptal edilmesi veya ertelenmesi için TFF’ye baskı mı yapacaksınız?

Barcelona gibi bir dünya devinin 11’indeki 17-18 yaşındaki gençlerini ağzı açık izleyenler, kendi gençlerini ne kadar doğru yetiştirebilmiş izleyip göreceğiz...