Karabük'ün Safranbolu ilçesinde her yıl ağustos ayında ekimi yapılan safranın hasadı devam ediyor. 44 çiftçi tarafından 100 dekar alanda yetiştirilen bu değerli bitki, boya, yemek, kozmetik ve ilaç sektörlerinde kullanılıyor. 80 bin çiçekten yalnızca yarım kilogram safran elde ediliyor ve geçen yıl kilogram fiyatı 320 bin liraya kadar çıktı.

Boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda gibi sektörlerde kullanılan safranda üreticilerin hasat mesaisi devam ediyor. 

Ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, 80 bin çiçekten sadece yarım kilogram ürün elde edilebilen safranın kilogramı geçen yıl 320 bin liradan satıldı. 

Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret tescili de bulunan bitkinin ekildiği tarlalar da ziyaretçilerden ilgi görüyor. 

"Safran tarlaları, Safranbolu turizminin yeni destinasyonu haline geldi" 


Safran üreticisi İsmail Yılmaz, safran hasadının yaklaşık 20 gün daha devam edeceğini söyledi. 

Havaların serin seyretmesi nedeniyle çiçeklenmenin erken başladığını aktaran Yılmaz, "27 dönümde safran üretiyorum. 20 kilogramın üzerinde bir hasat bekliyorum. 2023'te 320 bin liradan sattık kilogramını, 2024'te bu 400-450 lira olacak" dedi. 

Yılmaz, safran tarlalarının, Safranbolu turizminin yeni destinasyonu haline geldiğini dile getirerek, "Safrana meraklı insan çok. Safranbolu zaten turizmiyle yeterli misafiri çekiyor. Safran tarlalarını görmek isteyenler dolayısıyla bu misafir sayısı daha da artıyor. Safranbolu safranı, Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret tescili almasından sonra dünyada bilinir hale geldi. Bunun etkisi çok büyük. İlçemize safranı görmeye gelen çok sayıda misafirimiz var. Gelen misafirler burada birkaç gün kalıp bizimle çiçek topluyor, fotoğraf çekiyor. Kokusu çok güzel safranın, bunun için bile gelen ve kalan oluyor" diye konuştu.