Emeklilerin kullandığı tüketici kredileri nedeniyle bankalar bugüne kadar emekli maaşına doğrudan haciz uygulayamıyordu. Yapılan işlemler, yapılan itirazlarla kaldırılıyordu.

İÇTİHAT BİRLEŞTİRME KARARI GELDİ

Yargıtay, konuya ilişkin farklı görüşlerin oluşması üzerine içtihatları birleştirme kararı aldı. Karara göre, kredi sözleşmelerinde yer alan onay ve rıza beyanları doğrultusunda bankaların emekli maaşına bloke koyabilmesi artık mümkün olacak.

EMEKLİNİN RIZASI ŞART

Yeni karara göre, emeklinin açık rızası bulunması halinde bankalar, maaşa bloke koyabilecek. Bu durum, kredi sözleşmesinde onaylanan maddelere bağlı olacak.

KREDİ ÇEKERKEN DİKKAT!

Uzmanlar, emeklilerin kredi kullanırken imzalayacakları sözleşmeleri dikkatle okumaları gerektiğini vurguluyor. Zira sözleşmede verilecek her onay, maaşın tamamına bloke anlamına gelebilir.

Yargıtay, Anayasa’nın 48. maddesindeki “sözleşme özgürlüğü” ilkesine dayanarak kararı gerekçelendirdi. Ancak 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre, maaşlara ancak belirli istisnalarla haciz uygulanabiliyor.

MAAŞIN NE KADARI BLOKELENECEK?

Kararda, emekli maaşının ne kadarına bloke konulabileceği net belirtilmedi. Bu durumun uygulamada yeni anlaşmazlıklara neden olabileceği belirtiliyor.

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

Yargıtay üyeleri arasında itirazlar olsa da karar oy çokluğuyla kabul edilerek Resmi Gazete’de yayımlandı ve yürürlüğe girdi.