Ekonomi yönetiminin, mevduat ve yatırım fonlarında stopaj oranlarını yeniden düşürmeye hazırlandığı öne sürüldü.
Bloomberg'in haberine göre, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mart’ta gözaltına alınmasının ardından, 23 Mart’ta yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklanarak Silivri’deki Marmara Cezaevi’ne gönderilmesi, ülke genelinde büyük yankı uyandırdı. Bu gelişmenin piyasalar üzerindeki etkisi sert oldu. Döviz kuru hızla yükselirken, dolar 41 liranın üzerini test etti. Borsa İstanbul’da ise sert satışlar yaşandı ve BIST100 endeksi 9.000 puanın altına geriledi.
EKONOMİ YÖNETİMİNDEN YENİ ADIMLAR
Bloomberg'in haberine göre, ekonomi yönetimi piyasalardaki dalgalanmayı kontrol altına almak için yeni bir önlem paketi hazırlıyor. İlk etapta, mevduat ve yatırım fonlarında stopaj oranlarının düşürülmesi değerlendiriliyor. Bu adımla, Türk Lirası'na olan talebin artırılması ve piyasalara güven verilmesi amaçlanıyor.
Hatırlanacağı üzere, 6 aya kadar vadeli mevduatlardan alınan stopaj oranı 1 Şubat’ta yüzde 10’dan yüzde 15’e yükseltilmişti. Aynı oran fon kesintileri için de uygulanmıştı. Şimdi ise bu oranların yeniden düşürülmesi gündemde.
MEVDUAT FAİZLERİNDE YÜKSELİŞ SÜRÜYOR
Son dönemde mevduat faizlerinde belirgin bir artış gözlemlendi. Merkez Bankası’nın faiz oranlarını sabit bırakacağına dair beklentiler güçlenirken, bankalar kısa vadeli mevduat faizlerini yüzde 45-47 bandına kadar yükseltti. Geçen hafta 32 gün vadeli mevduat faizleri yüzde 42,5 seviyesindeydi. Dolayısıyla bu durum, yüzde 42,5 seviyesinde bulunan politika faizinin üstüne çıkılması anlamına geliyor.
PİYASALARA ACİL MÜDAHALE
Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından piyasalarda yaşanan dalgalanmaya karşı Merkez Bankası bir dizi önlem aldı. TCMB, Türk Lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemlerine başladı ve farklı vadelerde TL depo alım ihaleleri düzenledi.
Ayrıca, olağanüstü bir toplantıyla gecelik borç verme faiz oranı 2 puan artırılarak yüzde 46’ya çıkarıldı. Bir hafta vadeli repo ihalelerine ise geçici olarak ara verildi. Bunun yanında, 91 güne kadar vadeli likidite senetleri ihracı kararı alındı ve ilk ihalelerin 24 Mart 2025 itibarıyla düzenleneceği duyuruldu.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) da piyasalara destek olmak amacıyla şirketlerin pay geri alımlarında esneklik sağlayan bazı kararları yürürlüğe koydu.
MERKEZ BANKASI’NDAN BANKALARLA KRİTİK GÖRÜŞME
Merkez Bankası yetkilileri, dün Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Üyesi bankaların temsilcileriyle bir toplantı gerçekleştirdi. TBB’nin internet sitesinde yapılan açıklamada, 21 Mart’ta planlanan toplantının TCMB ev sahipliğinde yapıldığı ve piyasalardaki son gelişmelerin değerlendirildiği belirtildi.
Yapılan duyuruda, 21 Mart'ta planlanmış olan toplantının Merkez Bankası ev sahipliğinde gerçekleştirildiği belirtilerek, "Yapılan teknik toplantıda, ilgili tüm kurumların yakın işbirliğiyle, istikrarın sürdürülmesi için piyasa kuralları içinde her türlü aracın etkin bir şekilde ve kararlılıkla kullanılmaya devam edileceği belirtildi" ifadesine yer verildi.