Korkusuz

AKP İmamoğlu ve Yavaş’ı değil halkı cezalandırıyor!

AKP İmamoğlu ve Yavaş’ı değil halkı cezalandırıyor!
AKP yönetimi 20 yıllık iktidarında halktan o denli koptu ki; yaptıklarının kendilerine oy veren insanları nasıl etkilediğini bile görmüyor, göremiyor... Bir iktidar halktan uzaklaştıkça ne olursa, AKP’ye de o oluyor!

Bakın daha birkaç gün önce, CHP’li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, AKP döneminde borç batağına saplanan belediyeye ek gelir kaynağı yaratmak istedi. Yavaş, bu amaçla  5000 adet açık hava ilan panosu (billboard) ile 3000 adet kapalı otobüs durağının 10 yıllık süreyle kiraya verilmesine ilişkin bir teklif sundu. Bu teklif kabul edilirse, Ankara Büyükşehir Belediyesi her ay 2.5 milyon TL gelir elde edecekti. Yavaş’ın teklifi, AKP ve MHP’li meclis üyelerinin oylarıyla reddedildi. Belediye de bu yüzden yıllık 30 milyon TL’lik gelirden oldu.

[caption id="attachment_6664563" align="alignnone" width="600"] Mansur Yavaş[/caption]

ANKARALININ SUÇU NE?

Belediyenin kaybettiği yıllık 30 milyon TL, Ankara halkının daha iyi hizmet almasını engellemeye dönük bir adımdır. Ankaralıların kaliteli hizmet almasını engellemektir.

AKP ve MHP’nin bu saçma tutumu Ankara ile sınırlı değil tabii ki; aynı sorunlar İstanbul’da da yaşanıyor. AKP ve MHP, CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu adeta iş yapamaz hale getirmek için ellerinden gelen her şeyi yapıyor.

[caption id="attachment_6664564" align="alignnone" width="600"] Ekrem İmamoğlu[/caption]

İSTANBUL DAHA KÖTÜ DURUMDA

Geride kalan 2 yıllık süreyi şöyle bir taradığınızda, İmamoğlu ve çalışma arkadaşlarına çıkarılan engellerin, Korkusuz’un sayfalarına sığmayacak denli çoğaldığı görülüyor.

Bu engellemelerin bir kısmını sevgili Ceren Akdağ’ın verdiği katkıyla köşeme aktarmak; ardından ise AKP ve MHP’ye seslenmek istiyorum: Siz Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’nu değil, sizlere de oy veren Ankara ve İstanbul halkını cezalandırıyorsunuz. Şimdi yıllar sonra utanarak anlatacağınız icraatleriniza bakın ve karar verin; siz kimin safındasınız?

[caption id="attachment_6664565" align="alignnone" width="600"] Gezi Parkı[/caption]

İBB’NİN TAŞINMAZLARI VAKIFLAR’A DEVREDİLDİ

2008 yılında çıkan 5737 sayılı Vakıflar Kanunu kapsamında, bugüne kadar toplam 53 taşınmaz İBB’den alınarak Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredildi. Böylece, İBB’nin önemli gelir kalemleri elinden alındı.

Taşınmazlar arasında; Galata Kulesi (Mayıs 2019), Gezi Parkı (Mart 2021), Şerefiye Sarnıcı (Ocak 2019), Cankurtaran Magnaura Sarayı (2018), Eski Fransız Hapishanesi (2018), İBB Sağlık Daire Başkanlığı binası (Eylül 2018), İBB Çemberlitaş hizmet binası da var. Bazı taşınmazlar, AKP’nin seçimi kaybedeceği anlaşıldığı için, 2018 yılının sonlarında apar topar devredilmiş. İBB Hukuk Müşavirliği, bu taşınmazların iadesi için dava açtı. Hukuki süreç devam ediyor.

[caption id="attachment_6664566" align="alignnone" width="600"] Galata Kulesi[/caption]

İBB’NİN GELİRLERİ TIRPANLANDI

İBB bütçesindeki Maliye Bakanlığı payından, yasal olarak verilmesi gereken tutardan sürekli çeşitli gerekçelerle kesinti yapılıyor. Önceki yönetim zamanında ödenmesi gereken; ama kesinti yapılmayan 2018 ve 2019 yılına ait İstanbul Kalkınma Ajansı ve Belediyeler Birliği yıllık aidatları, hukuksuz olarak kaynağında haber verilmeden kesildi. Böylece, sadece bu kalemde İBB’nin bütçesinden 325.8 milyon lira kesilmiş oldu.

GAYRİMENKULLERİN İMAR PLANI DEĞİŞTİ

Uygulamalar bununla sınırlı kalınmadı. İBB Meclisi’ndeki çoğunluk, 2020 Bütçesi’nde onayladığı borçlanma yetkisini, yeni yönetime vermedi. Bütçedeki kaynak oluşturma şekillerinden biri olan gayrimenkul satışlarının da yolu açılmadı. Meclis, 3 yıl önce imarını değiştirerek gelir getirmesini amaçladığı bir arazinin planını, satışının yapılacağı gün aldığı bir kararla yeşil alana çevirerek, satışı engelledi.

Rüşvet-yolsuzluk-ihaleye fesat ile ilgili de 3628 sayılı kanuna göre son 1 yılda 14 suç duyurusu yapıldı. Cumhuriyet Savcıları İBB’nin dilekçelerini aldı ama hala bir işlem yapmadı.

84 TAŞINMAZ, İLÇELERE DEVREDİLDİ

İBB Meclisi, AKP ve MHP’nin oy çokluğuyla son 21 ayda İBB mülkiyetindeki tam 84 taşınmazı ilçe belediyelerine devretti. Başkan Ekrem İmamoğlu’nun itiraz ederek kararları meclise geri göndermesine rağmen, aynı raporlar “ısrar kararı” olarak yeniden onaylandı. İBB yönetimi, bu 86 gayrimenkulden 37’sinin ilçe belediyelerine tahsisini yapmak zorunda kaldı. Bahsi geçen 47 taşınmazın tahsisi ya da devri İBB birimlerinin kullanımı nedeniyle yapılamadı. Tüm bu ısrar kararlarına İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından dava açıldı.

TAKSİ PROJESİ KÖRDÜĞÜM

İBB Başkanı İmamoğlu’nun İstanbul’daki taksi sorununu çözüme kavuşturmak için 5 bin yeni taksi projesi UKOME’deki merkezi yönetim temsilcileri tarafından engellendi. UKOME toplantısına konuyu 8 kez getiren İBB, merkezden gelen talimatları aşamadı.

KONUTLAR VATANDAŞA VERİLMEDİ

İstanbul’da kullanıma hazır konutların atıl durumda olması ve yıpranması nedeniyle, İBB tarafından belirlenecek ihtiyaç sahiplerine kiralama ve satışını içeren rapor, AKP tarafından şartları ve sınırları belirli olmadığı gerekçesiyle reddedildi.

Böylece, İBB’nin mülkiyetinde bulunan sosyal konutların dar gelirli vatandaşlara verilmesi engellenmiş oldu. 900 konutun sadece 60 tanesi kira yöntemiyle dar gelirli vatandaşlara verilebildi. 850 konut ise boş duruyor.

İBB Meclisi’nden 300 otobüsün alınmasıyla ilgili, yaklaşık 1 yıl önce, 90 milyon Euro’luk bir borçlanma yetkisi oy birliğiyle geçti. Ancak borçlanma için gerekli Cumhurbaşkanı onayı 10 aydır verilmedi.