İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca, CİMER’e yapılan ihbar üzerine başlatılan soruşturma kapsamında, İstanbul merkezli 14 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi. Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Arnavutluk ve Gürcistan bağlantılı yasa dışı üreme hücresi ticaretine yönelik operasyonda, şu ana kadar 39 şüpheli gözaltına alındı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığı ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekiplerince yürütülen soruşturmada, kadınların yurt dışına gönderilerek maddi menfaat karşılığında yumurta bağışında bulunmaya yönlendirildiği ve bu sürecin örgütlü şekilde yürütüldüğü iddia edildi.

41 KADININ 811 KEZ YUMURTA SATIŞI YAPTIĞI TESPİT EDİLDİ

Soruşturma kapsamında HTS ve MASAK kayıtları, yurt dışı seyahat bilgileri ve diğer deliller incelendi. Yapılan değerlendirmelerde, 41 kadın tarafından toplam 811 kez yumurta satışı gerçekleştirildiği tespit edildi.

Operasyon kapsamında aralarında bir örgüt lideri, beş örgüt yöneticisi, 41 donör kadın, iki kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile dört seyahat organizatörünün bulunduğu toplam 53 şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı.

Şüphelilerden 39’u yakalanarak gözaltına alındı. Bir şüphelinin cezaevinde bulunduğu belirlenirken, yurt dışında olduğu tespit edilen yedi şüphelinin de aralarında bulunduğu toplam 14 kişinin yakalanmasına yönelik çalışmaların sürdüğü bildirildi.

İHBARLARDAN BİRİNİ ÖRGÜT LİDERİNİN EŞİ YAPMIŞ

Soruşturma kapsamında yapılan iki ayrı ihbardan birinin, iddiaya göre örgüt lideri Hacer T.’nin eşi tarafından yapıldığı öğrenildi. İhbarcının, eşinin ve eşinin ilişki yaşadığı öne sürülen eczacı Muammer T.’nin “üreme hücresi ticareti” yaptığını bildirdiği belirtildi.

İhbarları değerlendiren ekipler, yürüttükleri çalışma sonucunda bir doktorun kadınları yumurtalarının alınması amacıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki tüp bebek merkezlerine yönlendirdiğini belirledi.

YAKLAŞIK 2 MİLYON AVROLUK PARA TRAFİĞİ

Soruşturma dosyasındaki bulgulara göre, organizatörlerin kadınlardan alınan yumurtalar için donörlere 60 ila 80 avro arasında ödeme yaptığı, yumurtaların tüp bebek merkezlerine ise yaklaşık 100 avroya satıldığı öne sürüldü.

Bu işlemler sonucunda yaklaşık 2 milyon avroluk bir para trafiğinin oluştuğu değerlendirildi. Organizasyonun öne çıkan isimlerinden Hacer T.’nin, kadınların fotoğraf ve görüntülerini çekerek yumurta arayan kişilere gösterdiği iddia edildi. Eski eczacı olduğu belirtilen ve Hacer T. ile ilişki yaşadığı öne sürülen Muammer T.’nin ise işlemlerde kullanılacak ilaçları temin ettiği ileri sürüldü.

“SARI SAÇ, MAVİ GÖZ” KRİTERİYLE DONÖR ARANDIĞI İDDİASI

Teknik ve fiziki takip kapsamında, çocuk sahibi olmak isteyen bazı kişilerin donör seçiminde fiziksel özelliklere göre talepte bulunduğu öne sürüldü. İddiaya göre, bazı kişilerin “sarı saç, mavi göz” özelliklerini istediği, organizatörlerin ise bu taleplere karşılık “Her türlü buluruz” yanıtını verdiği belirlendi.

Ekiplerin incelemelerinde, yaşları 22 ile 33 arasında değişen kadın donörlerin toplam 811 kez KKTC, Arnavutluk ve Hırvatistan’a seyahat ettiği tespit edildi.

BAZI KLİNİKLERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ KRİTER ALDIĞI ÖNE SÜRÜLDÜ

Soruşturmada, Gürcistan ve Arnavutluk’taki bazı kliniklerin donör seçiminde sarı saç ve renkli göz gibi fiziksel özellikleri kriter olarak kullandığı iddia edildi.

KKTC’de bir kliniği bulunduğu belirtilen doktor Hayat İ.’nin de gözaltına alınan şüpheliler arasında olduğu bildirildi. Soruşturma kapsamında, Kıbrıs, Arnavutluk ve Gürcistan’a gönderilen donör kadınların bu işlemler karşılığında toplamda en az 2 milyon avro gelir elde ettiği öne sürüldü.

İstanbul merkezli 14 ilde düzenlenen operasyonlarda, örgüt lideri olduğu iddia edilen Hacer T. ile organizatörler, doktorlar ve donör kadınların da aralarında bulunduğu toplam 39 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerin emniyetteki işlemleri sürerken, diğer şüphelilerin yakalanması için çalışmalar devam ediyor.